Kommunfullmäktige

IMG_20151123_085537723bMåndag och tisdag hölls Kommunfullmäktige.  Två dagar eftersom kommunens budget för 2016 skulle beslutas.  Nedan några punkter av de som avhandlades.

  • Arvoden för politikerna för 2016-18 beslutades. Kiruna-Centern yrkade på att Kommunalrådsarvodet ska begränsas till motsvarande en heltidstjänst för att spara pengar.  I nuläget finansieras 2.25 Kommunalråd.  Vi yrkade även att Moderaterna och Vänsterpartiet ej ska få insynsarvoden, eftersom de redan får insyn och ersättning som Vice kommunalråd.  Dessa två partier, M och V, får alltså dubbla arvoden.  Majoriteten röstade dock igenom oförändrade arvoden.
  • Förra året gick Kommunen back med 60 miljoner.  Pengarna togs från Stadsomvandlingspengarna.  Dessa pengar från LKABs köp av kommunal egendom ska ju användas för att bygga upp nya hus och infrastruktur.  Enligt beslut ska de 60 miljonerna återställas under 2015-17.  Det ser inte ut att bli något överskott i år.  Alltså måste de 60 miljonerna återställas under nästa två år.
  • Majoriteten drog tillbaks förslaget om P-avgifter efter de negativa reaktioner det väckte.  Något Kiruna-Centern sa från början.
  • I budgetdebatten diskuterades att Kiruna har dyraste kärnverksamheterna i Sverige enligt en undersökning av tidningen Dagens Samhälle.  Kiruna-Centern har krävt en utredning av orsakerna och gjädjande nog verkar majoriteten hålla med om att det bör göras.

Men mötets huvudpunkt var Kommunens budget.  Nedan kan ni lyssna till Gunnar Selbergs presentation av Kiruna-Centerns alternativa budget (som röstades ner).

DSCN6397