KirunaTidningens haveri

På ledarpkirunatidningen2016-08lats i senaste KirunaTidningen angrips Gunnar Selberg.   Jag tänker inte här bemöta ledarens innehåll i detalj.  Den är full av osakligheter och smutskastning.  Vad jag reagerar på är att ledaren så starkt angriper ett kommunalt parti och dess partiledare.  Att ledare i tidningar är politiska är ju vanligt, men KirunaTidningen säger sig vara ”oberoende lokalpatriotisk”.  Det är svårt att se att man kan kalla sig ”oberoende” när man satt i system att kritisera Kiruna-Centern i allmänhet och Gunnar Selberg i synnerhet.

Det här är dessutom något man gjort sedan senaste valet. Jag bifogar tre exempel på ledare skrivna av Lars Lindberg och Kjell Törme.
Det sparas inte på personangrepp: ”Gunnar Selberg … gnäller … osakligheter … sprider tvivel och misstro.  Maktgalen. ”

 

Kirunatidningen-10-1015-LedareFöre jul gick Kjell Törme på ledarplats till angrepp på Kiruna-Centern och Gunnar Selberg. I sak handlade det om Kommunchefens offentliga kritik av ett politiskt parti, vilket vi skrivit om tidigare.  Var och en kan läsa detta och KirunaTidningens ledare och avgöra om ledaren har fog för sin kritik.  Vad Törme ej verkade inse är att om Kommunchefen skrev sitt Facebook-inlägg som ansvarig utgivare så begick han ett lagbrott.  En kommunal tjänsteman får inte ta ställning för eller emot politiska partier under tjänsteutövning.

 

 

 

Nästa exempel är ledaren i sista numret av Kirunatidningen före valet som är en  vinklad och elak politisk inlaga, där sittande Kommunalråd beskrivs väldigt positivt, samtidigt som personangreppen på Gunnar Selberg haglar.   Man kan dock konstatera att när sakargument tryter så tar man till personangrepp.  Något som Ledarskribenterna på KirunaTidningen verkar tycka om.

 

Jag funderar allvarligt på att säga upp min prenumeration efter dessa bottennapp på ledarplats.  Synd, eftersom det är en utmärkt tidning om Kiruna, men Ledarna har på sistone blivit allt mer politiserade. Det är en sak att skriva lokalpatriotiskt, men en helt annan sak att stödja respektive angripa kommunala partier.